Novine

Novine je hrvatska dramska serija za koju scenarij napisao Ivica Đikić, novinar koji je nekoliko godina ranije služio kao glavni urednik riječkog Novog lista.

Radnja se odvija u Rijeci, odnosno opisuje život i rad novinara i urednika fiktivnog lista Novine, koji se smatra posljednjim nezavisnim i “ozbiljnim” listom u Hrvatskoj, odnosno iskušenja koja pred njih dovodi preuzimanje od strane “sirovog”, ali vlašću povezanog, građevinskog tajkuna, čiji lik tumači Aleksandar Cvjetković.

Seriju, koja je također najvećim dijelom snimana u Rijeci, režirao je Dalibor Matanić. Kritičari su zapazili snažan utjecaj tzv. nordic noir televizijskih trilera, kao i popularne američke TV serije Žica kojoj se odaje počast brojnim detaljima.

Serija je zanimljiva i po mjestu radnje, gradu Rijeci, koja se vrlo rijetko pojavljivala kao mjesto radnje u hrvatskim filmovima i serijama. U aprilu 2018. objavljeno je da je postala prva dramska serija na hrvatskom jeziku koja se emitira na Netflixu, najvećoj i najvažnijoj platformi za streamanje programa u svijetu. Time će serija postati dostupna u više od 130 zemalja na svijetu te je veliki iskorak na američko i svjetsko tržište.

Ovo je najveći pojedinačni izvoz jednoga hrvatskoga audiovizualnog proizvoda u hrvatskoj historiji. Ponuda je već prije stigla od Channela 4, ali distributer je planirao veći ulog i uspio je. Plasirana je na tržište od skoro pola milijarde gledatelja.